Catacombele Brăilei sunt luate la picior de către o echipă de specialişti în arheologie. Este pentru prima dată când autorităţile acceptă să investească în reabilitarea hrubelor care datează de pe vremea turcilor şi apelează la experţi.
Proiectul de valorificare turistică a reţelei de hrube este cuprins în Programul Operaţional Regional şi chiar e pe punctul de a deveni realitate. Firma care a fost angajată în primăvara acestui an pentru a descoperi hrubele Brăilei a reuşit să găsească doar nişte trasee surpate, motiv pentru care acum se apelează la specialişti.
După cum a precizat primarul Aurel Simionescu, specialiştii în cercetare arheologică care vor veni la Brăila se vor ocupa de găsirea golurilor care s-au păstrat şi a unor eventuale trasee.
„Aşteptăm nişte experţi în măsurători care pot identifica cu aparatură specială, golurile care nu s-au surpat şi doar aşa vom putea intra în hrubă. Pereţii nu s-au surpat, doar arcada s-a prăbuşit. Nu vrem să ne apucăm să săpăm şi apoi să avem surprize neplăcute", a declarat Simionescu.
VALOARE INESTIMABILĂ
„Este adevărat că vor veni nişte specialişti ca să se ocupe de determinarea traseului acestor hrube. Săptămâna viitoare vom fi în Grădina Mare pentru lucrări", ne-a explicat prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.
În legătură cu intenţia autorităţilor de a transforma hrubele în atracţie turistică, directorul muzeului mai spune că pentru a exista un proiect în acest sens trebuie întâi identificate traseele.
„Prima dată trebuie să găsim tunelurile, de unde încep şi unde merg şi abia apoi putem face un proiect pentru amenajarea unor trasee turistice", ne-a mai spus Ionel Cândea.
Muzeografii brăileni aşteaptă de aproape 20 de ani ca măcar porţiuni din vechile hrube să fie restaurate şi amenajate, pentru a putea fi incluse într-un circuit turistic, dar un asemenea pro