Centralele nucleare americane au dat primul test post-Fukushima de rezistență la dezastrele naturale după cutremurul de ieri, test pe care-l vor repeta curând, coasta de est urmând să fie lovită Uraganul Irene.
Cutremurul de 5,8 grade Richter a dus la închiderea reactoarelor de la centrala North Anna din Virginia și la intrarea în faza de urgență la alte 12 centrale nucleare, scrie Bloomberg. Acestea din urmă au intrat în faza de ”evenimente neobișnuite”, prima fază de alertă. După oprirea automată, cele două reactoare de la North Anna, de lângă Washington DC, au început să fie răcite cu ajutorul a patru generatoare diesel. Însă, unul dintre acestea s-a oprit, după o defecțiune tehnică, fiind la rândul său înlocuit de un al cincilea generator de rezervă. ”Situația nu este critică în acest moment”, a declarat Ryan Frazier, purtător de cuvânt al Dominion Resources, compania ce operează centrala nucleară.
La Fukushima reactoarele s-au oprit după un cutremur de 9 grade, iar generatoarele de rezervă au fost distruse de tsunamiul ce a urmat cutremurului. Coasta de est a SUA urmează la rândul ei să fie măturată de Uraganul Irene, ce va ajunge pe uscat în 27 august. Dacă la cutremur, sistemele de siguranță din centralele nucleare americane au răspuns în așteptări, situația s-ar putea schimba. Centralele sunt obligate să aibă baterii de rezervă care să țină cel puțin patru ore și generatoare de electricitate diesel, necesare răcirii reactoarelor pentru ca acestea să nu se topească. ”Dacă pierdem generatoarele de rezervă la North Anna, avem aceeași situația ca la Fukushima și aici”, spune Chris Gadomski, analist pe probleme de energie nucleară.
Reactoarele de la North Anna, intrate acum în faza a doua de urgență, au fost proiectate în anii ’80, într-o perioadă în care măsurile împotriva efectelor cutremurelor nu erau obligatorii la toate sistemele. De ac