Preţurile mari, în comparaţie cu anul trecut, îi determină pe părinţi să cumpere doar strictul necesar. Librarii se plâng că au clienţi mai puţin ca anul trecut, în timp ce la magazinele cu chinezării ieftine vânzăruile au crescut semnificativ.
Cu doar trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2011 - 2012, părinţii şi copiii au început să facă turul librăriilor, în speranţa că vor găsi produse de calitate la preţuri accesibile. Chiar dacă oferta este extrem de generoasă, rafturile fiind supraîncărcate cu rechizite care mai de care mai atractive, vânzările nu merg aşa cum s-ar fi aşteptat comercianţii, ba din contră, au scăzut cu aproximativ 50% faţă de anul trecut. Motivul îl reprezintă venituri mici şi preţuri mai mari cu până la zece procente.
„Cei mai mulţi clienţi vin cu liste de acasă şi cumpără doar strictul necesar, care nu depăşeşte 100 de lei, preţ în care sunt incluse un ghiozdan mai ieftin, un penar, un stilou, două seturi de caiete şi un bloc de desen. Sunt unii care vin să ia rechizite şi cu 40 de lei. Doar stranierii îşi mai permit să cumpere produse de marcă şi automat mai scumpe pentru copiii lăsaţi în grija rudelor", declară Magdalena Udrea, gestionar de librărie.
Chinezăriile câştigă teren
Părinţii cu venituri modeste au ca alternativă rafturile cu chinezării, ale căror preţuri sunt pentru toate buzunarele. De pildă, familia Manole, din comuna Popeşti a păşit pragul unui magazin cu „orice produs la 3,8 lei" pentru a cumpăra rechizitele necesare fiului lor, elev în clasa a V-a.
„Ştiu că sunt de calitate mai proastă, însă astea sunt posibilităţile. În acest an, ne-am propus să ne încadrăm în suma de 200 de lei, în care să includem şi costumul", declară Costel Manole (41 ani). De altfel, în acest gen de magazine, vânzările merg foarte bine înainte de debutul anului şcolar. „Avem preţuri mai mici faţă de librării şi t