Persoanele care vor să îşi retragă mai mult de 5.000 de euro din cont, vor fi nevoite, conform noilor reguli, să anunţe banca cu o zi înainte. În cazul în care suma este mai mare, există bănci care solicită o cerere scrisă chiar şi cu două zile înainte.
La unele bănci va trebui să vă faceţi programare chiar şi pentru sume mai mici, de 5.000 sau 10.000 de lei. În caz contrar, banca va aplica un comision suplimentar, care poate ajunge la 1% din suma retrasă.
Această măsură a fost luată din raţiuni de securitate, întrucât agenţiile obişnuite nu dispun pe loc de zeci de mii de euro şi este nevoie de timp pentru ca banii să ajungă în unitatea respectivă.
Dacă aveţi economii la CEC, de exemplu, trebuie să anunţaţi cu 24 de ore înainte de a retrage sume peste 5000 lei. În cazul în care suma se află în casierie şi vreţi banii pe loc, veţi achita un comision de 0,75%, în loc de 0,5% în cazul unei retrageri programate.
Tot la banca de stat, suma maximă pe care o puteţi retrage fără progamare, dacă este în casierie, este de 5000 euro.
La cea mai mare bancă locală, BCR, retragerile mai mari de 5.000 euro trebuie anunţate cu două zile înainte. Acelaşi termen este valabil şi pentru Bancpost sau Piraeus. În caz contrar, clienţii vor achita un comision de 1%, dublu faţă de cel normal.
Tot 1% vor plăti şi clienţii Băncii Romaneşti care nu îşi fac programare, dar pentru sume mai mari de 10.000 euro.
La Alpha Bank si Millenium puteţi retrage fără comision suplimentar sume de 10.000 lei. Majoritatea băncilor acceptă programare telefonică, dar există şi bănci care cer solicitare scrisă sau chiar deplasarea clientului la bancă pentru a completa o cerere. Este cazul băncilor Banca Transilvania, Alpha Bank sau Bancpost, scrie Ziarul Financiar.
Printre băncile care nu percep comisioane în plus se numără ING, de unde puteţi scoate chiar şi 10.000 euro