Cel mai mare retailer din lume pentru servicii alimentare a demarat ca o mica afacere, in 1940: restaurantul fratilor Dic si Mac Macdonald, in San Bernadino, California, SUA.
Pana la 15 aprilie 1955, cei doi frati detineau deja un lant de opt restaurante, iar, la inaugurarea celui de al noualea, au preluat o franciza de la Ray Kroc din Des Plaines, Ilinois.
Ulterior, Kroc a cumparat drepturile legale ale fratilor McDonald, punand bazele viitorului imperiu al micilor gustari si demarand expansiunea francizei in intreaga lume. Conditie respectata peste o jumatate de secol: franciza lui Kroc, dar brandul McDonald's.
In prezent, reteaua de restaurante McDonald's se gaseste in aproape 120 de tari, cu un numar de 32.000 restaurante si 54 de milione de clienti zilnic, potrivit factroom.ru.
S-au scris carti despre secretul acestei mari afaceri, s-au publicat studii si nu putine sunt portalurile care ii prezinta succesele pe Internet.
In cele de fata, ma voi opri numai la cateva realitati bizare, poate mai putin evidentiate pana acum, dar care pot satisface atat curiozitatea cititorului, cat si a consumatorului de gustari.
Nu strica sa aflati:
1. In prezent si in medie, un american mananca 3 hamburgeri si 4 portii de cartofi prajiti in fiecare saptamana.
2. Tot in medie, unul din opt americani aflati in campul muncii a lucrat candva sau mai lucreaza inca la McDonald's. Cei mai multi dintre ei si-au facut debutul in munca la aceasta firma.
3. McDonald's foloseste carne de porc, de vita si cartofi in cantitati mai mari decat orice alta retea de restaurante din SUA, iar carne de pui si gaina cu numai putin sub nivelul retelei Kentucky Frayed Chicken, care il depaseste.
4. Cercetatorii au creat special pentru McDonald's o noua rasa de gaini, cu piept urias, denu