Societatea "Upetrom 1 Mai" Ploieşti, specializată în producerea de utilaj petrolier, va disponibiliza colectiv, în cursul lunii septembrie, 744 de angajaţi, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre angajaţii societăţii vor rămâne fără loc de muncă. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristiana Opriţa, 744 de salariaţi ai unei societăţi care are ca obiect de activitate fabricarea de maşini şi utilaj petrolier vor fi disponibilizaţi colectiv în cursul lunii septembrie, societatea respectivă notificând AJOFM în acest sens.
Cei 744 de salariaţi sunt angajaţi ai societăţii "Upetrom 1 Mai" din Ploieşti, fosta uzină de utilaj petrolier "1 Mai", care are în prezent acţionariat privat.
Liderul sindicatului "Metalurgistul" din cadrul "Upetrom 1 Mai", Mircea Bălăiţă, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că cei 744 de oameni care vor fi disponibilizaţi colectiv reprezintă aproape jumătate dintre angajaţii societăţii, în condiţiile în care "Upetrom 1 Mai" are, în prezent, 1.544 de salariaţi.
În ultima perioadă, angajaţii de la "Upetrom 1 Mai" au organizat mai multe acţiuni de protest, res-pectiv o grevă şi mai multe pichetări, ale sediului administrativ al societăţii, dar şi o pichetare a sediului Prefecturii Prahova, acţiuni generate de nemulţumirile salariaţilor faţă de faptul că patronatul societăţii nu a fost de acord cu prelungirea vechiului contact colectiv de muncă la nivel de unitate, contract care a expirat la sfârşitul lunii aprilie şi care prevedea acordarea a 12 salarii compensatorii în caz de concediere colectivă parţială.
Mircea Bălăiţă a precizat că, în cele din urmă, muncitorii au renunţat la grevă, însă nu au semnat noul contract colectiv de muncă, document care prevede acordarea unui singur salariu compensatoriu în caz de disponibilizare colectivă.