„Euro se prăbuşeşte!", a afirmat fostul preşedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, într-o conferinţă ţinută marţi, 23 august, la Washington. Economistul, acum în vârstă de 85 de ani , a pus prăbuşirea euro pe seama diferenţelor majore, economice şi culturale, dintre regiunea nordică a Europei şi cea mediteraneană. El a afirmat că emiterea de euroobligaţiuni pentru finanţarea datoriilor este o operaţiune " foarte discutabilă."
Greenspan a explicat că ţările nordice, cum ar fi Germania sau Finlanda, au cultura disciplinei bugetare, în timp ce naţiunile sudice, cum ar fi Grecia, consumă, istoric, mai mult decât produc şi astfel acumulează datorii.
"Problema este că există disensiuni majore între economişti, în cercurile analitice şi bancare, dacă moneda euro, care este problema crucială, trebuie să fie comună pentru 17 ţări cu nişte culturi foarte diferite ... Asta nu poate funcţiona. Acolo [ în Europa], sentimentul general este de linişte înaintea furtunii", a spus Greenspan.
Afirmaţiile fostului preşedinte al Federal Reserve vin, totuşi, în contradicţie cu previziunile pe care le făcea în anii de început ai crizei.
Greenspan declara acum patru ani că este "foarte posibil ca euro să înlocuiască dolarul american în clasamentul monedelor
folosite pentru compunerea rezervelor valutare pe plan mondial sau să devină o monedă de o importanţă egală cu cea a Statelor Unite".
"Banca Centrală Europeana (BCE) s-a transformat într-o forţă economică globală ce trebuie luată în serios", spunea atunci Greenspan.
Alan Greenspan a fost preşedinte al Federal Reserve, banca central a SUA, între 1987 şi 2006. El este considerat acum, de cătere mulţi comentatori, "arhitectul" crizei financiare , din caua dereglementării puternice a sistemului bencar, permiţând apariţia la scară largă a produselor financiare hibride, care amestecau a