Investiţiile în aur şi în acţiunile lichide listate la Bursa de Valori au cele mai mari şanse să crească până la finalul acestui an. Valoarea plasamentelor în bănci va fi erodată de inflaţie şi de taxe. „Adevărul“ vă prezintă evoluţia potenţială a plasamentelor, pe baza prognozelor afişate pe pieţele financiare, în contextul temerilor privind o recidivă a recesiunii.
Faptul că economia românească prezintă riscul de a reveni pe scădere chiar în acest an, din cauza evoluţiilor nefavorabile înregistrate în Europa, este deja în atenţia tuturor analiştilor. Dacă în plan macroeconomic riscurile se manifestă la nivelul industriei şi exporturilor (pe fondul scăderii cererii externe), în planul investiţiilor personale doar inflaţia şi taxele par să ne pună în pericol micile economii.
Prognozele arată că aurul va avea creşteri sănătoase, ca plasament de refugiu în faţa crizei internaţionale, iar acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au destul potenţial de majorare.
În cazul Bursei, am luat în calcul titlurile companiilor care compun indicele BET, mai exact Fondul Proprietatea, Petrom, BRD, Banca Transilvania, Azomureş, Transgaz, Transelectrica, BVB, Biofarm şi Broker SA. Prognozele afişate pe această piaţă arată că la 31 decembrie indicele BET ar putea avea o creştere de cel puţin 40% faţă de valoarea de azi, dar este important de precizat că brokerii nu îşi asumă aceste estimări, deci nu ni le asumăm nici noi. Potenţialul de creştere - chiar dacă nu cu 40% - este însă evident, având în vedere că fiecare dintre componentele indicelui BET e un fel de „perlă a coroanei" în sectorul de activitate pe care îl reprezintă. Din păcate, referitor la evoluţia fondurilor de investiţii nu sunt afişate prognoze pe termen scurt, astfel că nu putem estima cât ar putea valora unităţile de fond la finalul acestui an.
Anghel: Românii au învăţat multe lecţii @N