Tot mai multe viitoare mame din Maramureş aleg să nască în clinicile din Ungaria. Pentru a nu plăti nimic, ele se folosesc de cardul european de sănătate care se eliberează gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de condiţii foarte bune şi pentru a se simţi în siguranţă în momentul în care vor aduce copilul pe lume, tot mai multe maramureşence aleg varianta naşterii într-o clinică privată. Ca să scape de taxa care este cuprinsă între 3.000 şi 4.200 de lei, viitoarele mame au găsit o varinată mult mai ieftină.
Ele aleg să nască în străinătate, dar fără să plătească. În aces scop, se folosesc de cardul european de asigurări de sănătate care se eliberează în mod gratuit de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Maramureş pe baza unei adeverinţe de la locul de muncă.
„Am preferat să fiu în siguranţă“
Cristina N., o băimăreancă de 36 de ani, a născut în urmă cu o lună şi jumătate un băieţel la Clinica din Debrecen, Ungaria. „Am preferat să fiu în siguranţă. Am deja o vârstă şi n-am vrut să risc nimic“, a declarat proaspăta mamă.
Pentru că a avut multe probleme de sănătate în timpul sarcinii, băimăreanca a preferat să aleagă o clinică din străinătate încă de când a aflat că este însărcinată. „Pentru analize, în România am plătit 600 de lei, dar în Ungaria, pentru că le-am repetat, am plătit doar 200 de lei. Un ecograf în România m-a costat 200 de lei, iar acolo am plătit doar 1.000 de forinţi, echivalentul a 15 lei“, a mărturisit băimăreanca.
Iar medicii ginecologi din Debrecen confirmă. „Da, avem multe paciente din România, multe din Maramureş, dar nu putem să vă dăm cifre. Este alegerea lor. Vin la noi pentru că suntem foarte buni şi le oferim condiţii mai bune decât în România“, a explicat, pentru „Adevărul de Baia Mare“, Tandor Zoltan, ginecolog la o clinică din Debrec