Viitorul premier va fi numit din cadrul USL doar dacă unul dintre partidele Uniunii obţine majoritatea parlamentară, spune Traian Băsescu. În replică, USL ameninţă cu suspendarea preşedintelui. Ambele tabere mizează pe propria interpretare a Constituţiei.
Băsescu a explicat că articolul 103 din Constituţie, care se referă la desemnarea premierului, nu vorbeşte de majoritatea obţinută de alianţe, ci doar de partide. „Dacă ar fi vrut Constituţia, ar fi scris: partid, alianţe, asociaţii de bloc şi nu mai ştiu ce. Dar prevede expres: «partid». Tocmai pentru că alianţele sunt variabile; astăzi sunt, mâine nu sunt", a afirmat el într-o intervenţie televizată.
Preşedintele a precizat că în cazul alianţei Dreptate şi Adevăr (PD şi PNL) care a câştigat alegerile în 2004 nu s-a pus problema majorităţii parlamentare absolute. „Alianţa DA nu a revendicat 51%. A fost o bătălie politică, au fost consultări cu toate partidele", a explicat el. Potrivit Constituţiei, preşedintele „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
Partid sau alianţă?
Expertul în drept constituţional Ioan Stanomir spune, la rândul său, că preşedintele nu e obligat să aleagă candidatul unei alianţe majoritare, fără discuţii cu partidele parlamentare, şi nici chiar pe cel al partidului care a obţinut majoritatea, fără a avea în prealabil consultări cu acel partid. „E singura ocazie în care preşedin-tele are libertatea de a decide", spune Stanomir.
Pe de altă parte, judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională spune că aceasta nu este interpretarea corectă. „Partid sau alianţă electorală este tot una în aceste condiţii. Dacă are peste 50%, evident că numeşte premierul", afirma el recent.
În cazul nu