La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba se desfăşoară, în perioada 24-26 august, şedinţele publice pentru repartizarea suplinitorilor calificaţi, pe posturile disponibile la mai multe discipline. În 29 august sunt programate repartizările pentru titulari – plata cu ora, personal asociat, pensionari şi suplinitorii calificaţi rămaşi nerepartizaţi la şedintele anterioare. Marţi, 30 august, şedinţele se vor încheia cu repartizările pentru suplinitori fără studii. Centrele de repartizări au fost organizate în toată ţara, în perioada menţionată.
Ședinţa publică de repartizare a posturilor pentru suplinitori de miercuri a adus și multe nemulțumiri. Cadrele didactice spun că meseria de dascăl nu le aduce niciun beneficiu financiar şi că sunt obligate să facă naveta la zeci de kilometri, pentru un salariu de nimic. Ba mai mult, pentru că nu există norme întregi, profesorii trebuie să predea la mai multe şcoli.
Cu toate că predau de câțiva ani și au luat note peste 7 la examenul de titularizare, multe cadre didactice sunt nevoite acum să aleagă să predea la mai multe școli din județ pentru a-și face norma întreagă de 18 ore pe săptămână. Astfel, sunt nevoiți să aleagă câte două ore la o şcoală și alte câteva ore la altă școală, aflată de cele mai multe ori la distanțe de zeci de kilometri.
”Am prins un post de istorie, dar undeva în afara oraşului şi voi preda la mai multe şcoli. Fiind din Alba Iulia, e mai dificil de circulat, pentru că trebuie să ne cuplăm cu alţi colegi, ori să mergem cu autobuzul sau trenul… în mare parte, nu se decontează mijloacele de transport. Am acceptat, pentru că nu am avut alternativă…”, a spus unul dintre candidaţi.
Și nemulțumirile nu se opresc aici, asta pentru că ocuparea posturilor se face în ordinea descrescătoare a notelor obținute, de la cea mai mare la cea mai mică și în funcție de anii în care le-au obținu