Până la şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, noul ministru al Sănătăţii are de pregătit actele normative pentru implementarea taxei clawback şi impunerea medicamentelor generice pe lista compensatelor C2 (cuprinde tratamentele pentru diabetici și bolnavi de cancer). Sursa: VLAD STĂNESCU
Pentru ca Ministeru Sănătăţii să mai primească 150 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Executivului, noul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, trebuie să pregătească actele normative privind implementarea taxei clawback aplicabilă producătorilor de medicamente şi pentru impunerea medicamentelor cu denumire generică pe lista compensatelor C2.
Această listă, ale cărei costuri sunt uriașe, consumând peste 80% din bugetul alocat compensatelor în România, este singura care nu a fost modificată în sensul ca produsele care au echivalent generic să fie înlocuite. Rămân pe listă medicamentele originale, pentru care nu există încă pe piață înlocuitori.
Noul ministru, direct în focul problemelor
Premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să pregătească aceste acte normative până săptămâna viitoare, pentru a fi promovate de Executiv în reuniunea de săptămâna viitoare.
“Din nefericire, trebuie să intraţi direct în focul problemelor, săptămâna viitoare, conform înţelegerilor stabilite cu FMI şi Comisia Europeană, avem de promovat două acte normative: primul este legat de taxa clawback, care să ne asigure resurse suplimentare pentru Sănătate - astfel încât să aveţi pregătit actul normativ până săptămâna viitoare, conform celor discutate, şi ordinul de ministru pentru impunerea genericelor la lista C2", i-a spus Boc lui Ritli, citat de Agerpres.
Ministerul Sănătăţii va primi o rectificare de 150 de milioane de lei
El a menţionat că, după adoptarea acestor acte normative în Guvern, Sănătatea va mai primi 150 de milioa