Grecii din portul Patras au creat o monedă virtuală, după modelul obolului de argint din Antichitate. Ei vor să-și arate astfel neîncrederea în euro.
Site-ul ovolos.gr a fost creat anul trecut și prezentat drept „răspunsul grecesc la criza financiară" și are în prezent peste 5.000 de membri. La înscriere, fiecare primește 100 de monezi. Noul obol, inspirat de vechile monezi din Antichitatea greacă, este o alternativă la euro și înseamnă, de fapt, revenirea, la comerțul dinaintea apariției banilor. Oamenii fac schimb de mărfuri pentru a nu mai recurge la bani. Metoda nu poate fi însă folosit decât pe Internet.
Membrii își pot crește numărul de monezi din cont în funcție de mărfurile și de serviciile pe care le pot presta și cărora le fac reclamă pe internet. O altă monedă virtuală este TEM, folosită în provincia Magnisia. O inițiativă interesantă este rețeaua Peliti, de la numele unei ferme din nordul Greciei. Pe această platformă oamenii pot face diverse tranzacții cu produse agricole și animale.
Petrecere cu schimb de haine
Tinerii au găsit și ei o alternativă tocmai bună pentru criză: petrecerile „Swap not Shop". Ei vin la petreceri cu haine de care nu mai au nevoie și fac schimb. Și au inventat și o nouă distracție: probatul hainelor. Există și un grup cu același nume de Internet, cu peste 3.000 de membri.
Cu ajutorul acestei metode, o tânără și-a propus să nu-și mai cumpere nimic de îmbrăcat timp de un an, pentru a economisi aproape 2.000 de euro.
Citește și:
Grecia riscă să-și piardă locul în zona euro