Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat a doua şedinţă consecutivă în care piaţa a avut o tentativă firavă, însă brokerii contactaţi de Curierul Naţional avertizează că există semnale importante că tendinţa principală este una de scădere, alimentată de evoluţiile negative la nivel global. "A fost volatilitate excesivă în ultimul timp, dar la ce scădere a fost până acum nu mai poate fi vorba de corecţie, ci de un trend descendent", ne-a declarat Adrian Ciudin, director Departament Tranzacţionare şi Analiză la SSIF Carpatica Invest.
Leonard Vişan, Deputy General Manager la Eastern Securities, spune că direcţia de la BVB va fi imprimată în funcţie de ceea ce se întâmplă la nivel internaţional în măsura în care instituţiile financiare străine vor retrage capital din România. "Pe ansamblu, văd slăbiciune pe pieţele externe şi - automat - nici la noi parcursul nu are cum să fie unul pozitiv", a afirmat acesta.
Fragilitatea revenirii s-a observat ieri pe Bursă, unde, către finalul şedinţei, indicele financiar BET-FI nu a rezistat deasupra nivelurilor de referinţă, scăzând cu 1,08%, până la valoarea de 17.618,90 puncte, după ce a eşuat în încercarea de a depăşi nivelul de 18.000 de puncte. Ciudin spune că reperul amintit a reprezentat un suport foarte important însă a fost străpuns, iar acum tinde să devină rezistenţă. Faptul că indicii de la BVB au coborât sub minimele din 2010 are conotaţii tehnice deosebit de negative pentru evoluţia din lunile următoare. "Sentimentul este pesimist. Ar trebui să apară o ştire foarte pozitivă pe extern pentru a se schimba ceva, având în vedere că noi ne corelăm cu ei. Mă aştept, totuşi, la o perioadă urâtă din punct de vedere al evoluţiei preţurilor de pe Bursă", a mai spus Ciudin. El crede că raportările de la nouă luni ale emitenţilor vor fi dezamăgitoare şi vor alimenta tendinţa negativă.
Trendul descend