Oamenii fac zilnic mii de predicţii, fie despre momentul în care soseşte autobuzul în staţie, fie despre persoana care bate la uşă sau dacă un pahar scăpat din mână se va sparge. Oamenii de ştiinţă încep acum să descopere cum ajunge creierul să fie un prezicător atât de precis, dar numai atunci când e vorba de întâmplări mărunte, notează presa britanică.
Cercetătorii de la Universitatea Washington din St Louis (SUA) au analizat partea sistemului nervos care transmite semnale către creier atunci când au loc evenimente neaşteptate. În urma investigaţiilor medicale, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest sistem codifică marja de eroare a predicţiei atunci când participanţilor la experiment li s-a cerut să spună ce urma să se întâmple într-un film care includea întâmplări de zi cu zi.
Potrivit rezultatelor cercetării, 80%, respectiv 90% din predicţiile respondenţilor au fost corecte, în funcţie de momentul în care a fost întrerupt filmul. Participanţilor le-a fost mai uşor să prevadă ce se va întâmpla atunci când evenimentul vizionat era în derulare, decât atunci când li s-a cerut să ghicească ce va urma după ce evenimentul respectiv se încheiase.
Coordonatorul studiului, Jeffrey Zacks, a explicat că prezicerea viitorului apropiat este vitală pentru adaptarea comportamentului şi este unul dintre componentele-cheie ale teoriilor referitoare la percepţie, procesarea limbajului şi învăţare. Potrivit cercetătorului, această descoperire îi va ajuta şi pe pacienţii diagnosticaţi în faze incipiente de schizofrenie, Alzheimer şi Parkinson.