Fostul şef al Federal Reserve, Alan Greenspan, a declarat ca zona euro se sparge din cauza variaţiilor dintre economiile din nordul şi sudul Europei.
Vorbind în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri de la Innovation Nation Forum din Washingto, Greenspan a spus ieri că “euro se sfărâmă iar procesul de spargere creează dificultăţi considerabile în sistemul bancar european”. El a mai adăugat că “titlurile de stat ale ţărilor din zona euro au fost mereu crezute a fi colateral ideal de către bănci iar acum devine din ce în ce mai îndoielnic.”
Greenspan a explicat că state precum Germania şi Finalnda au o cultură a disciplinei bugetare, în vreme ce ţările sudice, precum Grecia, în mod istoric consumă mai mult decât produc, pe datorie.
“Problema este că există un clivaj în cercurile economice, analitice şI bancare dacă euro, care e problema crucială aici, ar trebui să aibă 17 ţări având culturi semnificativ diferite...Asta nu poate continua (la nesfârşit-nr)”, a completat el. Greenspan a spus că sentimentul general este că asistăm la “liniştea dinaintea furtunii”.
Remarcile lui Greenspan au făcut ca euro să se deprecieze în faţa dolarului şI au crescut costul cu dobânzile pentru titlurile de stat germane, văzute în mod normal drept o protecţie pe timp de criză.
Spania impune limită de îndatorare în Constituţie
Comentariile sale au fost făcute în aceeaşi zi în care Spania a făcut un pas mai aproape de modelul nordic. Spaniolii vor să includă o limitare a datoriei publice în Constituţie.
Al doilea pachet de salvare pentru Grecia a fost pus în dificultate de cerinţele unor state ca Finlanda, care a convenit cu Grecia să pună deoparte garanţii drept colateral, pentru a fi sigură că are ce primi în cazul în care elenii nu vor putea să-şi plătească împrumuturile. Totuşi, înţelegerea trebuie apro