Zeci de membri ai Obştii Muntele Runcu au ieşit în stradă, pichetând instituţii din Târgu-Jiu. Demonstranţii i-au înaintat un memoriu prefectului, acuzând o firmă din Bucureşti că taie ilegal copaci în Valea Sohodolului, pe terenuri care ar aparţine asociaţiei.
Obştea Muntele Runcu numără peste 1.000 de membri, care au drept de proprietate asupra a 5.000 de hectare de pădure. O parte dintre ei şi-au vândut terenurile firmei Flux Com Serv SRL, din Capitală, administrată de fraţii Vasile şi Gheorghe Stan, în timp ce alţii n-au fost de acord cu această tranzacţie.
Azi, 50 de membri au organizat un marş de protest la Târgu-Jiu, demonstrând în faţa Prefecturii, Tribunalului Gorj şi a Parchetului Judeţean. Ei au reclamat faptul că societatea bucureştenilor ar fi cumpărat în mod ilegal mai multe dintre bunurile obştii, prin intermediul fostului preşedinte al consiliului de administraţie, Dumitru Pirici. Acesta este acuzat că a vândut trei clădiri, trei cabane, un ferăstrău, un buldozer, un camion şi 1.054 de hectare de teren, în schimbul sumei de 127.330 de lei.
Tranzacţia, fără ştirea membrilor
Protestatarii au intrat recent în posesia unei note de recepţie şi constatare şi a unei facturi fiscale încheiate la 16 octombrie 2009, între Gheorghe Stan şi reprezentantul obştii. „Pentru toate aceste vânzări era necesar acordul membrilor obştii, iar noi abia acum aflăm despre aceste acte. Factura este încheiată în mod ilegal, nu are o bază reală. Noi n-am văzut niciun act de vânzare-cumpărare“, a spus Maria Popescu.
Demonstranţii susţin că Dumitru Pirici nu avea niciun drept să încheie astfel de tranzacţii în numele lor. „El a fost preşedinte în acea perioadă în consiliul de administraţie, însă n-a fost ales de către oameni şi nici nu s-a înregistrat la judecătorie, aşa cum era legal. Mai mult decât atât, conform unei hotărâri emise de Tribunalu