Un bărbat din Craiova, care a stat 20 de ani după gratii, şi-a deschis propria afacere în domeniul construcţiilor şi angajează infractori.
După ce a pornit pe un drum greşit, în adolescenţă, Dan Chiruţă, de 55 de ani, a găsit curajul să ia viaţa de la început. Acum îi ajută pe alţi foşti puşcăriaşi să facă acelaşi pas. Locuieşte în Craiova din anul 1999, dar s-a născut într-un sat din judeţul Suceava. Provenind dintr-o familie dezorganizată, mărturiseşte că nu a avut o copilărie uşoară. La 14 ani, comitea primul furt: împins de sărăcie, a spart un magazin, pentru a fura de mâncare.
Patronul le vorbeşte deţinuţilor despre ofertele de angajare.
„Aşa am ajuns la şcoala de reeducare, unde am stat până la majorat. Dar nu era rău acolo: era disciplină, învăţam, eram destul de conştiincios“, îşi aminteşte bărbatul. După eliberare, a lucrat ca tapiţer, apoi în construcţii şi în minerit. Doi ani mai târziu, avea să fie trimis din nou după gratii, tot pentru furt. A fost condamnat atunci la 11 luni de închisoare. După ce şi-a ispăşit pedeapsa, s-a angajat în Portul Constanţa, însă a ajuns din nou pe mâna oamenilor legii, după ce a bătut un poliţist. „Am stat în puşcărie doi ani şi jumătate. După ce am ieşit, am avut interdicţie să intru în Constanţa timp de patru ani. Nu m-am mai dus deloc acolo“, spune Dan Chiruţă.
Şef de detaşament în penitenciar
A revenit în Moldova, unde un patron l-a angajat la un depozit comercial, pe post de distribuitor. „N-am stat mult nici aici. Am fost închis timp de trei ani, pentru delapidare. Îmi intrase acest virus în sânge. Voiam să mă liniştesc, să nu mai fac astfel de greşeli, dar nu puteam. E ca şi cu fumatul, când vrei să te laşi, dar nu mai poţi“, explică el. Cu totul, Dan Chiruţă a strâns 20 de ani de condamnare la închisoare. Ultima dată a fost închis la Penitenciarul de Maximă