Piaţa de capital autohtonă se confruntă, de câteva săptămâni, cu o situaţie aparent inedită, în care pachetele de acţiuni ale AVAS la societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti au fost scoase la vânzare, prin ordine speciale, după ce un executor judecătoresc a obţinut, în instanţă, executarea silită a instituţiei.
La sesizarea AVAS, arbitrul pieţei de capital a decis să intervină, suspendând derularea vânzărilor şi decontarea, pentru două săptămâni, a două tranzacţii cu acţiuni AVAS, spre nemulţumirea executorilor judecătoreşti care susţin că nu se lasă intimidaţi şi că au o listă de câteva pagini cu societăţi ale AVAS pe care le vor scoate la mezat, pe Bursă.
Debitorul AVAS, în acest caz, este "Proed" SA, o societate în faliment, între ai cărei acţionari se numără SIF "Muntenia" şi "Broadhurst Investments Limited".
Executorii de la "Dobra, Coşoreanu& Dobra" susţin că au mai pus poprire la Depozitarul Central pe alte patru pachete de acţiuni ale AVAS, pe care se pregătesc să le scoată la vânzare, la Bursa de Valori Bucureşti, la fel cum au procedat şi cu deţinerile AVAS la "Casstil" Bucureşti (CAST), "Mercur" Craiova (MRDO), "Agrana România" (BETA) şi "Biofarm" Bucureşti (BIO).
De data aceasta, executorii au pus ochii pe acţiunile statului la "Ameropa Grains" Constanţa (CCRL), "Construcţii Feroviare" Craiova (CFED), "Ceprohart" Brăila (CPHA) şi "Horticola" Bucureşti (HOLS), susţinând că sunt dispuşi să meargă mai departe până la recuperea sumei de opt milioane de lei, deşi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat tranzacţiile cu prima "tranşă" de societăţi.
Iulian Coşoreanu, executorul judecătoresc care s-a ocupat de executarea silită a AVAS, a catalogat decizia CNVM drept abuz, avertizând că va face tot posibiliul să tragă Comisia la răspundere dacă instanţa îi va spune să meargă mai departe.
Domnia s