Puţine sectoare se pot lăuda că au trecut peste recesiune fără prea multe falimente, lăudându-se, totodată, cu un trend pozitiv al activităţii şi cu perspective în creştere. Avicultura este unul dintre ele, doar două societăţi din domeniu, de mărime mijlocie, încetându-şi activitatea în perioada de criză, mai exact în anul 2009, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Domnia sa ne-a specificat că, din 2009, nicio altă companie din domeniu nu a mai falimentat şi ne-a prezentat o evoluţie pozitivă a sectorului avicol din ţara noastră: "Faţă de 56 de unităţi avicole exis-tente la fondarea UCPR, cu 18 ani în urmă, avem acum peste 200 de membri, din care circa 100 au aderat la UCPR în ultimii doi ani". Ilie Van ne-a menţionat că cei mai mulţi dintre întreprinzătorii din domeniul avicol sunt tineri care îşi înfiinţează, în această perioadă, cres-cătorii noi, majoritatea finanţate din fonduri structurale europene.
"Deşi UCPR încurajează punerea în funcţiune a noi societăţi avicole, în acelaşi timp susţine şi concentrarea producţiei avicole în mari societăţi, cu integrare totală, inclusiv prin producerea cerealelor pe suprafeţe agricole proprii, baze de recepţie şi FNC propriu, reproducţii şi incubaţie în amonte şi prelucrarea superioară a produselor, controlul pieţii interne şi cucerirea a tot mai multe pieţe din UE şi extracomunitare", ne-a mai spus domnul Van.
Perspectivele pieţei avicole sunt îmbucurătoare chiar dacă privim până în anul 2020, când, în opinia domnului Van, producţia totală de carne de pui va fi mai mare cu 50% faţă de cea din 2010 (620.000 tone/406.000 tone) şi producţia de ouă va fi mai mult decât dublă (5 miliarde bucăţi în 2020 faţă de 2,4 miliarde bucăţi în 2010).
* Producţie şi livrări de carne şi ouă - în creştere
Producţia autohtonă de carne de pasăre a crescut, în prima jumăt