Vinetele fac parte din categoria legumelor despre care nutritionistii sustin ca previn aparitia unor grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.
In India, tara lor de origine, vinetele sau patlagelele vinete, cum li se mai spune, cresc salbatic, in padure, precum la noi fructele de padure sau plantele de leac. Mult timp, vinetele au fost evitate deoarece cad greu la stomac si se credea ca nu sunt bune de mancat. Astazi, insa, nutritionistii le recomanda.
Vinetele au in continutul lor peste 90% apa, dar si minerale si vitamine din belsug, precum potasiu pentru stimularea inimii, magneziu pentru combaterea stresului, calciu pentru sanatatea oaselor, vitaminele A si C pentru intarirea sistemului imunitar.
Grupul de vitamine B, bine reprezentat in patlagelele vinete, creste rezistenta la stres si imbunatatesc starea psihica. De aceea, persoanele care mananca des salata de vinete scapa de insomnii si inving mai usor starile de nervozitate.
Specialistii sustin ca vitaminele si mineralele din legume sunt mai eficiente decat cele din fructe in prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului, a obezitatii si imbatranirii precoce. Fibrele alimentare din vinete scad nivelul colesterolului din sange, actioneaza in prevenirea cancerului si au efecte diuretice si antiinflamatoare.
Ca sa beneficiem de toate aceste proprietati oferite cu atata generozitate, nutritionistii recomanda consumul de vinete coapte, acestea fiind printre putinele legume care, preparate termic, isi pastreaza intacte toate proprietatile.
Pentru ca au o valoare calorica foarte mica, de numai 18%, vinetele sunt recomandate in curele de slabire. Apa din compozitia lor stimuleaza detoxifierea organismului, iar fibrele alimentare potol