Planeta noastră găzduieşte 8,7 milioane de specii, arată o estimare făcută de „Census of Marine Life" („Recensământul vieţii marine"-trad). Calculul este considerat cel mai exact făcut până astăzi, estimările precedente ale specialiştilor arătând că în lume există între trei şi 100 de milioane de specii de vieţuitoare.
Cifra a fost extrasă după un calcul ce a utilizat modele taxonomice numerice în clasificarea actuală a speciilor, bazată pe o structură piramidală, în funcţie de gene, familii, ordine şi clase. Analizând cele 1,2 milioane de specii cunoscute până în prezent, cercetătorii au ajuns la cifra de 8,7 milioane de specii. Astfel, 86 % din vieţuitoarele terestre şi 91 % din totalul speciilor sunt nedescoperite. Estimarea specialiştilor este că, la ritmul actual de lucru şi respectând evoluţiile ştiinţifice, toate speciile ar putea fi descoperite în 500 de ani.
Rezultatele, spune unul din co-autorii studiului, Boris Worm, arată diferenţa dintre cât de puţin cunoaştem şi cât de mult există. „Ultima listă a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii cuprinde aproape 60.000 de specii. Înseamnă că organizaţia care a realizat cele mai sofisticate studii în domeniu ia în considerare doar 1 % din totalul speciilor de pe Terra", a mai spus Worm.
Conform studiului realizat vreme de 10 ani de către o armată de 2.700 de oameni de ştiinţă, din totalul speciilor, 2,2 milioane sunt parte a vieţii marine. De asemenea, cercetătorii afirmă că există 7,7 milioane de specii de animale, 298.000 de specii de plante, 611.000 de specii de fungi şi 36.000 de specii de protozoare.
„Dilema asupra numărului total de specii de pe Terra a intrigat oamenii de ştiinţă vreme de secole, iar rezultatele acestui studiu sunt foarte importante deoarece, din cauza activităţilor oamenilor, o mulţime de specii sunt pe cale de dispariţie. Multe dintre ele vor dispăre