Daca aveti bani intr-un depozit bancar si vreti sa-i scoateti imediat, veti avea o mare dezamagire, pentru ca nicio institutie financiara nu va elibera sume mai mari de cateva mii de euro, decat daca anuntati, in prealabil, ca vreti sa faceti o retragere.
In general, puteti solicita bancii o suma maxima de 5.000 de euro sau echivalentul acesteia in lei ori alte valute cu care lucreaza creditorii din Romania. Daca aveti de luat o suma mai mica decat aceasta, este foarte probabil ca banca sa vi-i dea pe loc. In schimb, pentru sume mai mari, va trebui sa notificati institutia cu cel putin o zi inainte.
Sucursalele bancilor de la noi nu detin in seifuri sau casierii sume atat de mari incat sa poate face orice plata, de aceea, este necesara o aprobare a sediului central. Totul tine de masurile de siguranta ale operatorilor de pe piata.
Daca aveti un depozit la termen, se presupune ca la acea data ar trebui sa scoateti banii, oricat de multi sau de putini ar fi ei, iar banca, in mod normal, ar trebui sa aiba disponibilul in casierie. Din pacate, la noi nu se respecta aceast aspect, mai mult etic decat legislativ.
Conditiile bancilor
Ziare.com a contactat primele trei banci (calculat dupa valoarea activelor in prima jumatate a anului 2011) din piata romaneasca, pentru a vedea care sunt conditiile retragerii unei sume de 9.000-11.000 de euro si de la fiecare am primit cam acelasi raspuns.
Daca la BCR, in unele sucursale, nu prea se raspundea cu cateva minute inainte de ora 10:00, am insistat si asa am aflat ca, pentru a lua o astfel de suma, trebuie sa ne facem o programare cu cel putin 2-3 zile inainte de data la care vreti sa intrati in posesia banilor. De aici, puteam retrage maxim 5.000- 7.000 de euro, fara a avea nevoie de un "preaviz". Ca orice creditor care iti face un serviciu, BCR trebuie sa iti