Anii de comunism rămași în spate, mentalitatea de angajat, povara fiscală și, administrativă mare, alături de lipsa unor politici publice adecvate, ne țin departe de independența financiară
Românii au sub 30 de firme mici și mijlocii la mia de locuitori, conform Cartei Albe a IMM-urilor din România 2011, care se bazează pe datele din 2009. Cu opt ani înainte, în 2001, în România activau doar 18 firme mici și mijlocii la 1.000 de locuitori. Acest indicator este un „barometru“ al spiritului de inițiativă al populației și al mediului economic. Media europeană este de 42 de întreprinderi mici și mijlocii la 1.000 de locuitori. Sunt însă state membre unde micile afaceri sunt în floare. Bunăoară, în Suedia și Spania există 58 IMM-uri la mia de locuitori, iar în Portugalia numărul acestora se ridică la 81, dublu față de media UE, în timp ce cehii au 86 IMM-uri la 1.000 de locuitori, conform datelor Comisiei Europene.
La noi, activitatea economică este concentrată în Capitală. Decalajele între numărul micilor afaceri la 1.000 locuitori din diferite județe este foarte mare: în timp ce în București sunt 67,82 IMM-uri, în Botoșani există doar 9,18 mici afaceri. Așadar, nu ne place, nu vrem sau pur și simplu ne este frică să facem afaceri?
Greaua moștenire de dinainte de Revoluție
Potrivit unui sondaj realizat în toate statele UE, 49% dintre respondenți spun că, dacă ar începe o afacere, cea mai mare frică ar fi legată de posibilitatea de a da faliment. Nesiguranța unui venit regulat a fost menționată de 40% dintre cei chestionați, în timp ce 37% se tem să nu-și piardă proprietățile. Totodată, 20% vor să evite nesiguranța locului de muncă, iar 14% se tem că vor dedica prea mult timp și efort proiectului personal.
Cei 50 de ani de comunism își spun cuvântul și astăzi, la mai bine de două decenii de la căderea fostului regim: puțini sun