Francezii riscă să descopere că întoarcerea lor din vacanţă va avea un gust amar. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern ar trebui să aducă economii la buget de 20 de miliarde de euro iar populaţia va fi nevoită să strângă cureaua. În acelaşi timp, 16 familii bogate din Franţa se alătură mişcării “milionarii patrioţi”. "Taxaţi-ne!" spun ei.
În general, când se întorc de la mare sau de la munte, la sfârşit de august, francezii descoperă că unele preţuri au crescut, cum ar fi la transportul public, şi găsesc în cutiile poştale cel de-al treilea aviz de impozit al anului, ăsta în cazul în care n-au optat pentru eşalonarea sa lunară.
În plus, acum, ei vor descoperi o serie de măsuri prin care sunt invitaţi de fapt să strîngă cureaua întrucât previziunile în materie de creştere economică sunt mai puţin optimiste decât se anunţase iniţial, iar problema datoriei publice a devenit o obsesie generală în Europa şi în lume de fapt.
Se ştie deja că guvernul are ambiţia de a reduce deficitul public, care a fost anul trecut de 5,7 la sută din produsul intern brut, la 4,6 la sută, în cursul anului viitor. Vor trebui în consecinţă, făcute economii de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O cifră care ar putea să-i sperie pe unii francezi, motiv pentru care Agenţia France Presse îi informează că în alte ţări regimul de austeritate impus este şi mai drastic: Spania şi-a propus încă de anul trecut să realizeze economii de 50 de miliarde de euro, iar Italia economii de 45 de miliarde de euro.
Guvernul mai vrea să-i taxeze pe cei foarte bogaţi, sunt de fapt vizate în jur de 30 000 de familii. "Taxaţi-ne!"
Multă vreme lui Nicolas Sarkozy i s-a pus o etichetă, din partea opoziţiei, bineînţeles; el a fost numit "preşedintele bogaţilor". Când a venit la putere şeful statului francez a pledat pentru un principiu, şi anume să nu fie taxate marile v