România are ca obiectiv atragerea de investiţii străine în infrastructură, agricultură, energie sau sănătate, potrivit informaţiilor dintr-un document al Guvernului României destinat investitorilor străini.
"Scopul broşurii este acela de a comprima şi de a oferi într-o coajă de nucă informaţiile de care un investitor este interesat când ia decizia de a intra într-o ţară nouă. Este vorba de situaţia economică şi socială generală, de performanţele ţării comparativ cu celelalte state din regiune, de avantajele competitive probate", explică Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului-ministru.
Autorităţile vizează astfel atragerea investitorilor străini în proiecte de infrastructură şi transport precum autostrăzile Comarnic-Braşov, Sibiu-Piteşti, dar şi în proiectul canalului Dunăre-Bucureşti sau în cel al podului rutier peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea.
În domeniul agriculturii Guvernul caută investitori dispuşi să "injecteze" câteva sute de milioane de euro în canalul de irigaţii Siret-Barăgan. Printre proiectele din energie pentru care autorităţile caută capital străin se numără hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, finalizarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi obţinerea de finanţare pentru proiectul Nabucco.
Proiectele din domeniul sănătăţii pe care Guvernul intenţionează să le finalizeze cu ajutorul investitorilor străini numără şase spitale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, dar şi în Iaşi, Craiova sau Bucureşti.
Alte proiecte din documentul Guvernului vizează obiectivele imobiliare Esplanada şi cartierul eco din Ghencea, dar şi construcţia unui penitenciar în parteneriat public-privat.
România a absorbit anul trecut investiţii străine în valoare de 2,7 miliarde de euro, acesta fiind cel mai mare flux investiţional atras între toate celelale ţări din Europa Central