Având în vedere confirmarea malariei la un cetăţean român care s-a întors din Grecia(Peloponez), Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi recomandă persoanelor care intenţionează să călătorească în această zonă să-şi ia măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor.
Oamenii sunt sfătuiţi să folosească spray-uri, repelente pentru tegument, dar şi îmbrăcăminte care să acopere o suprafaţă cât mai mare a tegumentelor. „Numărul cazurilor de malarie înregistrate în Grecia este mic, astfel încât nu se recomandă profilaxie medicamentoasă antimalarică persoanelor care călătoresc în zona menţionată“, a declarat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog.
Simptomele inclus febră şi frisoane
Malaria este boală infecţioasă produsă de paraziţi din genul Plasmodium, transmisă prin înţepătura ţânţarului anofel daca acesta este purtator al parazitului. Perioada de incubaţie este de 1-3 săptămâni, dar poate fi mai lungă. În stadiile precoce, simptomele malariei sunt similare cu ale altor infecţii bacteriene sau virale, iar simptomele includ: febră, frisoane, cefalee, transpiraţii, astenie, greţuri, vărsături.
„Nediagnosticată şi netratată precoce, malaria poate evolua sever cu alterarea stării de conştienţă, parestezii, paralizii, convulsii , comă, insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie“, a mai spus Camelia Truică.