Foto: Thinkstock O echipă de medici de la Centrul de cardiologie al Spitalului Chaoyang din Pekin a anunţat că a depistat, în premieră, o legătură între citomegalovirus (CMV) şi forma cea mai comună de hipertensiune arterială (HTA), numită „esenţială”, primară sau idiopatică, de cauză nedefinită. Frecvent, această formă de HTA este asociată cu factor genetici, cu un stil de viaţă dezechilibrat, care prin înaintarea în vârstă se agravează. Această HTA este puternic implicată în accidente cardiace sau vascular cerebrale.
Potrivit unui studiu publicat recent în revista americană Circulation, în lume, sute de milioane de persoane ar putea beneficia de această descoperire. CMV face parte din familia herpesviride, ca şi virusul herpetic şi al varicelei, spune doctorul Sebastien Hantz de la Laboratorul de virologie de la CHU Limoges. În ţările dezvoltate, CMV este prezent la 50%-60% din populaţie, în diferite secreţii ale corpului: salivă, urină... De regulă, CMV este dobândit în copilărie, în creşe, grădiniţe sau şcoli. Odată pătruns în organism, CMV persistă toată viaţa în stare latentă. Infecţiile sunt în majoritatea timpului asimptomatice în cazul persoanelor cu sistem imunitar care funcţionează corect. În schimb, infecţiile pot fi extrem de severe în cazul persoanelor suferinde de SIDA sau au fost supuse unui transplant de organe.
Când au măsurat încărcătura virală, cercetătorii chinezi au observat că aceasta este mai mare la persoanele hipertensive, spune doctorul Sebastien Hatz. Depăşirea valorilor de încărcătură virală demonstrează că virusul este mai activ şi se multiplică mai rapid decât în cazul persoanelor cu tensiunea arterială normală. Mai mult, cercetătorii chinezi au probat faptul că virusurile hipertensivilor produc o cantitate mai mare dintr-o substanţă cu rol major în creşterea tensiunii arteriale. Doctorul Yang Xinchun, unul