Conducerea SIF "Banat-Crişana" (SIF1) a anunţat, ieri, fără prea multe detalii, că nu va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor pentru iniţierea demersurilor de listare a BCR, aşa cum solicitaseră mai mulţi acţionari, la toate cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri).
Oficialii SIF1 s-au limitat să precizeze că, "analizând solicitările unui grup de acţionari pentru convocarea AGA", Consiliul de Administraţie a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale".
Recent, CNVM a "mustrat" SIF "Banat-Crişana" pentru că nu a interpretat cum trebuie prevederile legis-laţiei de capital, suspendând drepturile de vot ale mai multor acţionari.
Decizia SIF1 este suprinzătoare, în condiţiile în care SIF "Moldova", "Oltenia" şi "Muntenia" au hotărât să dea curs solicitării acţionarilor şi să convoace Adunări Generale Ordinare în septembrie, trecând pe Ordinea de zi punctele cerute de acţionari.
Printre acţionarii care solicitaseră AGA se numărau fondurile administrate de Aviva, ING, Certinvest, BT Asset Management, Raiffeisen Asset Management, STK Financial şi SAI Carpatica, alături de "Firebird", "Broadhurst" şi societatea de intermediere "Broker" Cluj.
Mişcarea SIF1 ar putea fi un indiciu că "frontul" SIF-urilor, în faţa austriecilor de la Erste, acţionarulul majoritar al BCR, se destramă. Împreună, SIF-urile deţin circa 30% din BCR.
Anunţul SIF1 vine la circa două săptămâni după ce, la sediul SIF "Muntenia" , a avut loc o întâlnire între oficialii SIF-urilor şi reprezentanţii acţionarilor având ca subiect cererea de convocare a AGOA. Ioan Cuzman, preşedintele SIF1, a lăsat de înţeles, înainte de întâlnire, că va încerca să determine acţionarii să renunţe la solicitare.
În ultima vreme, s-au conturat poziţii diferite ale SIF-urilor în cadrul discuţiilor dintre ele şi Erste pentru listarea băncii la Bursa de Valori Bu