După ce România este deja datoare vândută FMI-ului, iar criza ne-ar putea "paște" din nou, politicienii noștri nu mai știu de unde să mai stoarcă niște bani. Întrebarea este în ce măsură ne poate ajuta aurul de la Roșia Montană? Pot aceste zăcăminte să acopere datoria externă, de peste 94 miliarde de euro, pe care România o are la ora actuală? Cât ne va costa exploatarea și ce vom putea face cu acel aur?
Președintele Traian Băsescu a început să facă lobby pentru începerea exploatării aurului de la Roșia Montană. Consilierul guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu face însă un pas înapoi.
Traian Băsescu versus Adrian Vasilescu
Acum două zile, președintele Traian Băsescu declara la postul public de televiziune că „avem nevoie de aur pentru a-l duce la rezerva Băncii Naţionale Române, așa că "exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă".
Consilierul guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu declara în aprilie la DigiTV că "BNR nu mai cumpără aur din mai multe motive. Eu vă spun unul singur: dacă ar cumpăra aur din ţară, ar însemna să plătească TVA. (...) dacă am fi nevoiţi să cumpărăm aur, n-am cumpăra aur din România. Am cumpăra din afară, pentru că este cu 24% mai ieftin".
La sfârșitul lunii iunie, BNR avea rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro şi o rezervă de aur de 103,7 tone, ce valorează 3,37 miliarde euro. După calculele lui Traian Băsescu ar trebui ca în următorii ani să creștem rezerva de aur cu încă aproape 100 de tone și "să ridicăm la 200 de tone.
Adrian Vasilescu atrage atenția că înainte de a fi redeschisă o mină de aur, autorităţile trebuie să ia în calcul costurile exploatării şi cât câştigă exploatatorul. "Mă tem că sunt mari costurile şi nu ştiu cât ar putea să vândă România, pentru că aurul se vinde pe piaţa internaţională", a declarat consilierul guvernatorului, Mugur Isărescu.
Cât d