În urmă cu trei ani, Ministerul Agriculturii a oprit finanţarea pentru combaterea acestor dăunători. Buletinele de avertizare şi tratament emise de Direcţia Fitosanitară, chiar dacă au ajuns în toate localităţile judeţului, nu-i ajută pe oameni, fiindcă aceştia se plâng că nu au bani să achiziţioneze insecticide.
Localităţile din sudul judeţului se confruntă în acest sfârşit de vară, cu zile fierbinţi şi secetă, cu un atac fără de precedent a omidei defoliatoare, numită în popor omida păroasă a dudului. Au fost curăţaţi de frunză pomii fructiferi: pruni, meri, peri, caişi etc. Larvele au atacat chiar şi viţa-de-vie.
Când intri într-un sat, ai parte de imagini dezolante. Pomii arată de parcă s-au topit. Au rămas doar crengile, acoperite de pânzele ţesute de omizi. Oamenii spun că nu au cum să se lupte cu acest dăunător.
„Nu avem bani să cumpărăm insecticide puternice. Mie mi-au «mâncat» un măr de la drum în două zile. Am fost şi am luat de la un magazin din Găeşti o soluţie cu care am stropit pomii, dar parcă nu a avut niciun efect. Omizile n-au avut nicio treabă cu otrava”, spune un gospodar din Mătăsaru.
30 de litri de insecticid pentru tot judeţul
Agricultorii ştiu că, în trecut, când apăreau astfel de invazii, îi sprijinea statul. Echipaje speciale de la Protecţia Plantelor băteau la picior satele şi tratau pomii. „Mai era şi aviaţia utilitară. Treceau avioanele de câte două-trei ori pe vară. Acum, nimic din toate astea nu se întâmplă”, se vaită un bătrân din satul Meri, comuna Mogoşani.
Femeile se plâng că nu mai pot sta nici în curte din cauza omizilor. „Aveam o masă, sub un păr din curte. Nu o mai putem folosi, că ne pică omizile în cap. L-au mâncat de tot pe bietul păr”, îl completează tanti Florica pe vecinul său. În lipsa insecticidelor, oamenii obişnuiau să folosească focul pentru a stârpi cuiburile de omizi.
A