Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare al UNPR şi fost ministru de Externe, spune la RFI că, în acest moment, Consiliul Naţional de Tranziţie, singura forţă conturată drept autoritate politică în Libia, are o structură foarte fragmentată - foşti loialişti ai regimului, chiar democraţi liberali, islamişti, expatriaţi, reprezentanţi ai triburilor berbere, jihadişti -, fapt ce ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte „trecerea la o politică incluzivă şi non-violentă”. Referindu-se la situaţia românilor aflaţi la Tripoli ce nu mai pot fi evacuaţi, Diaconescu spune că, în prezent, România nu are o cultură a reacţiei potrivite în acest tip de situaţii.
„Aşteptarea este ca o ţară de opt milioane de oameni, care produce 2,6 milioane de barili de petrol pe zi, unul dintre cele mai bune calitativ din lume, să treacă cât mai rapid la controlul economic şi implicit, politic, al ţării respective”, spune Cristian Diaconescu.
Rep.: Statele Unite şi Franţa vor continua efortul militar până când colonelul Muammar el Gaddafi şi clanul său depun armele, spunea marţi Nicolas Sarkozy, după o discuţie avută cu Barack Obama, în timp ce insurgenţii se declarau pe cale să preia controlul oraşului Tripoli. Americanii vor să deblocheze până la 1,5 miliarde de dolari din fondurile libiene îngheţate în SUA tocmai pentru a-i ajuta pe rebeli. În tot acest timp, comunitatea internaţională se întreabă unde se află colonelul Gaddafi şi dacă el va fi capturat în viaţă.
Cristian Diaconescu: Într-o formă sau alta, Gaddafi va fi scos de la putere. Soarta sa se va decide în următoarele zile şi probabil, dacă va fi capturat în viaţă, va lua drumul Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a răspunde pentru faptele sale împotriva propriului popor. Este obişnuit cu momentele violente, probabil că şi le-a construit în 42 de ani de stăpânire a Libiei. În 1969, când a venit la put