23 de inculpaţi din cel mai mare dosar de fraude bancare au fost achitaţi pentru că faptele nu există sau nu au fost săvârşite cu intenţie. Curtea de Apel Iaşi a explicat în 90 de pagini de ce au fost scoşi basma curată toţi cei acuzaţi în „Dosarul zahărului“, primul finalizat de Parchetul Naţional Anticorupţie.
Cei 23 de inculpaţi acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care înşelăciune, folosirea creditelor societăţii în alte scopuri, bancrută frauduloasă, spălare de bani, abuz în serviciu sau emiterea de file cec cu date fasle au scăpat de închisoare pentru că faptele s-au prescris, nu există sau nu au fost săvârşite cu intenţie.
Judecătorii Curţii de Apel Iaşi, care au decis în luna iunie să-i achite pe oamenii de afacerii, funcţionarii şi agenţii bancari, dar şi pe directorii de sucursale bancare au explicat în 90 de pagini de ce s-au evaporat 145 de ani de închisoare.
Prejudiciu de 500.000 de lei
Magistraţii au precizat că probele administrate nu pot stabili vinovăţia unora dintre inculpaţii condamnaţi iniţial de Tribunal pentru că au produs unor bănci un prejudiciu de aproximativ 500.000 de lei.
„Intenţia inculpaţilor în inducerea în eroare a societăţilor bancare pentru obţinerea creditelor nu a fost confirmată. Au depus cereri de acordare a creditelor, precum şi documentaţia solicitată de aceste unităţi, obţinând credite - parţial derulate, parţial achitate. Documentaţia a fost invocată ca fiind mijloc fraudulos al săvârşirii infracţiunii de înşelăciune; ori, în cauză niciun act probator nu relevă cert «caracterul nereal al contractelor încheiate», ori existenţa unor facturi, file cer false“, au precizat în motivare magistraţii Curţii de Apel Iaşi.
Aceştia susţin că din probele de la dosar rezultă că inculpaţii au depus pentru contractarea creditelor toate documentele solicitate de bănci."Creditele contractate de inculpaţi