Republica Moldova sărbătoreşte pe 25 august 20 de ani de independenţă. În acest context, ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat în emisiunea dezbaterile RL cu Sabina Fati că statul moldovean a făcut progrese în ultimii ani, dar nu a încheiat procesul de însuşire a democraţiei.
„Cei 20 de ani de independenţă au fost ani de împliniri dar şi de ocazii ratate. Cred că după declararea independenţei, am fi putut găsi mai multe soluţii de consolidare a statului, aşa cum au reuşit ţările baltice", a declaratIurie Reniţă.
Contextul în care Republica Moldova s-a dezvoltat ca stat independent a fost însă marcat de reminiscenţele sovietice, subliniază ambasadorul. De altfel, un raport Freedom House arată că Republica Moldova este o ţară doar parţial liberă.
„Populaţia din Republica Moldova a fost marcată de trecutul sovietic în comparaţie cu ţările baltice. De aceea nu este simplu ca într-o perioadă relativ scurtă să schimbăm radical mentalitatea. Trebuie să fie un proces democratic. Nu poţi obliga un cetăţean sau altul să gândească diferit de pe o zi pe alta", a declarat Iurie Reniţă.
Totuşi, ambasadorul Republicii Moldova susţine că ţara s-a schimbat mult în comparaţie cu regimul anterior.
„Noi parcurgem o etapă importantă de însuşire a democraţiei. La putere a venit o nouă generaţie de politicieni care, de asemenea, învaţă şi ei democraţia. Republica Moldova a avansat foarte mult, poate nu în măsura în care ne-am dorit, dar sunt unele procese pe care nu le putem forţa", spune ambasadorul.
Reniţă recunoaşte că se mai impun restructurări şi reforme în interior statului, dar crede că actualul guvern este în stare să reformeze statul.
Republica Moldova sărbătoreşte pe 25 august 20 de ani de independenţă. În acest context, ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat în emisiunea dezbaterile RL cu Sabina