3.026 de persoane au beneficiat timp de zeci de ani de pensii de boală, cu ajutorul unei foste asistente medicale, care este cercetată în stare de libertate. Jumătate dintre foştii pensionari pe caz de boală au contestat în instanţă deciziile de sistare a veniturilor şi de recuperare a prejudiciului. Doar în 30 de cazuri, judecătorii le-au respins acţiunile.
Scandalul pensiilor de invaliditate fictive declanşat în judeţul Dâmboviţa în anul 2006 nu s-a stins nici acum. Conform unui control de audit al Casei Naţionale de Pensii, s-a stabilit atunci că, în 3.200 de dosare de pensionare pe caz de boală, s-au încălcat procedurile de încadrare într-un grad de handicap, dar şi cele de revizuire medicală.
Verificarea filă cu filă continuă şi acum, după cinci ani de zile, iar bolnavii închipuiţi primesc pe mai departe bani de la stat până când se emite nota de constatare şi apoi decizia de sistare a pensiilor. Pentru anul 2011, au rămas de analizat 800 de dosare. Lucian Pistriţu, directorul executiv al Casei de Pensii Dâmboviţa, crede că, în două luni de zile, instituţia pe care o coordonează va putea să definitiveze acest proces.
S-au recuperat doar 700.000 de lei
Prejudiciul adus statului prin plata acestor pensii de invaliditate depăşeşte 40 de milioane de lei, adică 10 milioane de euro. Raportându-se la termenul general de prescripţie de trei ani, Casa de Pensii Dâmboviţa a emis decizii de recuperare de la 2.226 de beneficiari pentru 26 de milioane de lei, din care s-au încasat abia 700.000 de lei.
Directorul Lucian Pistriţu spune că jumătate dintre foştii pensionari pe caz de boală au contestat în instanţă deciziile de sistare a veniturilor şi de recuperare a prejudiciului. „30 de acţiuni au fost respinse, în 187 de cazuri, judecătorii au apreciat că oamenii nu trebuie să restituie banii încasaţi, dar au menţinut dispoziţiile de