Deciziile cancelarului german privind zona euro sunt criticate de colegii de partid, de mediul de afaceri, dar şi de mentorul Helmut Kohl. Încrederea investitorilor în economia Germaniei a ajuns în august la cel mai scăzut nivel din decembrie 2008. Statisticile oficiale nu aduc nici ele veşti bune.
Posibilitatea unei recesiuni în W a Statelor Unite, criza datoriilor din zona euro şi evoluţia Produsului Intern Brut - creştere de 0,1% în al doilea trimestru - sunt motivele scăderii puternice a optimismului companiilor germane, potrivit unui studiu al Centrului pentru Cercetare Economică Europeană. Evoluţia dezamăgitoare a economiei germane a influenţat şi restul ţărilor europene. Sectorul serviciilor din Europa a stagnat în luna august. Indicele care măsoară performanţele acestui sector a ajuns la 51,5, cel mai scăzut din 2008, şi ar putea scădea până la 50,9.
Contextul economic negativ este completat de criza politică din zona euro. În ultimul timp, cancelarul Angela Merkel a fost ţinta preferată a celor care critică indeciziile şi lipsa de fermitate a principalilor lideri europeni. Iar criticile nu vin numai dinafară.
Reuniune furtunoasă la CDU
Angela Merkel s-a întors marţi seară de la Belgrad pentru a da explicaţii colegilor din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Cancelarul s-a lovit de opoziţia mai multor lideri ai partidului, printre care şi Wolfgang Bosbach, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag, care nu sunt de acord cu majorarea capacităţii de creditare a Fondului de Stabilitate Financiară (EFSF).
Bosbach a recunoscut că parlamentarii CDU care sunt împotriva EFSF reprezintă o minoritate, dar a avertizat că aceştia pot pune presiune mare asupra guvernului. Mai ales că şi partenerii de coaliţie, liberalii, sunt nemulţumiţi de propunerile lui Merkel privind criza zonei euro.
Garanţii în aur
Mini