Când urnele vorbesc politicienii trebuie să tacă, cere o regulă nescrisă a democraţiei, în timp ce despre sondajele de opinie se spune că, deşi nu exprimă 100% vocea poporului, totuşi, o anticipează, astfel că sunt instrumentul de lucru preferat al politicienilor.
În Bihor, cu un an înaintea alegerilor locale, toate formaţiunile parlamentare şi-au comandat deja sondajele menite să indice candidaţii cu şansele cele mai mari, dar şi problemele pe care alegătorii vor ca aceştia să le rezolve, astfel încât partidele să ştie exact ce mesaje să transmită în campanii.
BIHOREANUL este singura publicaţie care a aflat rezultatele sondajelor, în pofida străşniciei cu care au fost ele secretizate, şi vă prezintă atât numele candidaţilor care ne pot cere voturile anul viitor, cât şi cotele cu care sunt creditaţi.
USL, rivalitate în alianţă
Încă de la înfiinţarea Uniunii Social-Liberale Bihor, cele două mari formaţiuni componente, PSD şi PNL, plus liliputanul PC, s-au jurat că, vorba liderului social-democrat Ioan Mang, Uniunea "va dura atâta timp cât Dumnezeu nu ne va lua minţile". Solidaritatea afişată în conferinţele de presă nu caracteriza însă relaţiile interne dintre partide. Ca dovadă, imediat ce a devenit clar că omul USL pentru Oradea nu poate fi decât Ilie Bolojan, pentru candidatura la cealaltă demnitate importantă, aceea de preşedinte al Consiliului Judeţean, s-au contrat de la început cei doi senatori aflaţi la cârma PNL, Cornel Popa, respectiv PSD, Ioan Mang.
Aflat la primul mandat, şi acela primit după ce, în 2008, în colegiul uninominal Oradea se clasase pe locul al patrulea, Mang a emis totuşi pretenţii la şefia CJ invocând principiul egalităţii în cadrul USL. Fără a ţine cont că, obiectiv, nu se putea socoti egalul liberalului Cornel Popa, aflat la al treilea mandat parlamentar şi, deci, cu o notorietate superioară în întregul judeţ.