România se află la loc de frunte în topul ţărilor cu site-uri prin care se comercializează substanţe etnobotanice, alături de Marea Britanie, Germania şi Olanda. Spice-shop-urile au rămas deschise pe internet, după ce autorităţile au decis închiderea lor. Ca să nu fie prinşi, cei care operează online folosesc codurile „.com“ sau „.net“.
Vânzătorii de plante şi substanţe euforice şi-au mutat piaţa de desfacere de la chioşcuri pe internet. Chiar dacă mare parte din „magazinele de vise" au fost închise, etnobotanicele se găsesc la liber pe diferite site-uri pe net. Cu 14 lei se pot cumpăra produse ca: ninja, diesel power, monkiis, afgha sau katana. 25 de grame de Gold Seal sau Jamaican Ghanja costă 300 de lei, dar satisfacţia e garantată. „Numai 12 lei gramul! Garantat cel mai ieftin din România! Provine din Olanda! Calitate garantată!", se precizează într-un anunţ postat pe internet în urmă cu câteva zile.
Internetul ridică restricţiile
În ciuda restricţiilor legale, substanţele cu efecte halucinogene sunt în continuare la mare căutare. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cele mai multe accesări a site-urilor prin care se vând etnobotanice au fost făcute din Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca. „Un vârf de interes a fost înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011", au precizat reprezentanţii instituţiei. Potrivit specialiştilor, scăderile şi creşterile interesului au corespuns întocmai măsurilor legislative luate pentru interzicerea etnobotanicelor. Practic, în 2010 s-a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost interzise 36 de substanţe şi produse etnobotanice, iar în lunile următoare, consiliile locale au decis înch