Băncile au dat, în iulie, cu 1,1% mai multe credite, comparativ cu luna precedentă, până la 216,01 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul a fost de 4,5%.
Companiile au fost cele care au contractat cele mai multe credite, comparativ cu populaţia.
Pe componenta în lei, companiile au luat cu 1,9% mai multe credite în iulie, comparativ cu luna precedentă, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2010, creşterea a fost de 8,2%. Valoarea totală a soldului s-a ridicat la 44,58 miliarde de lei.
În schimb, pe segmentul populaţiei s-a înregistrat o stagnare a creditării în lei, în luna iulie, comparativ cu luna iunie şi o scădere de 5,2%, comparativ cu luna iulie 2010.
Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a declarat că din datele publicate de BNR, surpriza o reprezintă evoluţia creditării în lei. Domnia sa a adăugat că pe segmentul companiilor evoluţia este bună, în schimb, pe segmentul populaţiei aceasta este slabă.
"Accesarea creditelor de către companii este o dovadă că acestea percep că ne aflăm în revenire", ne-a declarat economistul şef de la ING Bank.
Pe segmentul companiilor, creditele în valută au crescut cu 0,9%, în iulie, comparativ cu luna iunie, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul a fost de 8,2%.
Pe segmentul populaţiei, creditarea în valută a urcat cu 1,4%, în iulie, faţă de luna precedentă, în timp ce comparativ cu perioada similară din 2010, creşterea a fost de 4,1%.
Economistul şef de la ING Bank ne-a declarat că cifrele privind creditarea în valută confirmă aşteptările analiştilor.
Ionuş Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank, consideră că avansul creditării, pe segmentul corporate, indică faptul că la nivelul companiilor există o capacitate de îndatorare mai mare decât a populaţiei.
Melania