Principalele grupuri bancare din Europa şi SUA încă se luptă cu efectele crizei. Un număr-record au dat faliment, iar altele sunt nevoite să apeleze la concedieri masive. Giganţii bancari sunt învinuiţi pentru izbucnirea crizei, sunt anchetaţi, depind de guverne pentru a se finanţa şi sunt acuzaţi că nu stimulează economia prin creditare.
Grupul bancar elveţian UBS a anunţat ieri că va concedia 3.500 de angajaţi (5% din totalul personalului băncii la nivel mondial), ca parte a anui program de reducere a cheltuielilor menit să reorganizeze modelul de business al companiei, adaptându-l unui climat mult mai dur. Decizia a venit în contextul unui profit sub aşteptări în cel de-al doilea trimestru al anului şi al unor pierderi semnificative înregistrate de divizia de investment banking a grupului. Recent, băncile elveţiene au fost afectate de aprecierea francului elveţian, ceea ce s-a reflectat în câştiguri.
Mii de locuri de muncă pierdute
În ultimele luni, giganţi bancari din întreaga lume, printre care ASBC, Barclays şi Goldman Sachs au anunţat că vor concedia masiv. Grupul britanic HSBC va renunţa la 30.000 de angajaţi în următorii doi ani, Goldman Sachs va concedia 1.000 de persoane (3% din numărul total), iar Barclays taie 3.000 de locuri de muncă. Credit Suisse a anunţat şi ea că renunţă la 2.000 de posturi (4% din total). Motivele din spatele acestor concedieri sunt aceleaşi în cazul tuturor celor cinci bănci: venituri şi profituri mai mici şi creşterea economică „anemică".
Lucrurile nu stau mai bine nici de cealaltă parte a Oceanului Atlantic. În Statele Unite ale Americii, numărul băncilor intrate în faliment continuă să crească. De la începutul acestui an şi până la 9 august, 69 de bănci americane au declarat faliment. Anul trecut, un număr-record de instituţii de creditare americane (167) au avut aceeaşi soartă.
La mila „bursei zv