Spărgătorii de maşini profită de turiştii care se simt în siguranţă lângă lăcaşurile de cult. Proprietarii îşi lasă la vedere poşete, portofele sau obiecte de îmbrăcăminte, atrăgând astfel atenţia celor certaţi cu legea.
Hoţii nemţeni nu duc lipsă de inventivitate. Dacă în târguri sau în locurile aglomerate turiştii ştiu că trebuie să aibă grijă la bunurile personale, când ajung la mănăstirile din Neamţ aceştia cred că nu li se mai poate întâmpla nimic, aşa că uită de măsurile de precauţie.
Spărgătorii de maşini din judeţ, care nu mai au frică de Dumnezeu, speculează acest obicei şi acţionează în plină zi chiar în faţa lăcaşelor de cult.
„N-am mai avut astfel de cazuri în ultimii ani, în schimb au reapărut în acest sezon estival. În urmă cu câţiva ani se practicau furturile în zona mănăstirilor Sihăstria şi Secu, mai ales că turiştii obişnuiau să şi campeze în zonă. Atunci s-au organizat patrule de pază şi astfel i-au speriat pe hoţi“, a spus inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ.
Spărgătorii preferă zilele neaglomerate
La o distanţă de numai două zile, pe 18 şi 20 august, doi turişti, un pietrean şi un botoşănean, au fost ţinta spărgătorilor. Bărbaţii şi-au lăsat vehiculele în parcarea mănăstirii Agapia, respectiv în faţa unui schit din Vânători, după care au intrat liniştiţi să se roage. La întoarcere şi-au găsit maşinile sparte şi nici urmă de hoţi sau de martori ai evenimentului.
Din ambele maşini au fost luate genţile uitate pe banchetă. Pietreanul a rămas fără 200 de euro, iar botoşăneanul fără 500 de lei. „Spargerile au loc chiar în parcarea mănăstirilor, mai ales în timpul săptămânii, când e mai puţină aglomeraţie. Neglijenţa proprietarilor, care îşi lasă la vedere, pe banchetă, obiecte de valoare, precum poşete, portofele sau obiecte de îmbrăcăminte,