Monumentele istorice ale Clujului au fost inventariate, prin efortul unor intelectuali clujeni, care publică cu regularitate opinii în Ediţia de Transilvania a României libere.
Locuitorii, dar mai ales vizitatorii oraşului Cluj-Napca, au la dispoziţie, din această lună, un ghid al monumentelor din oraş. Cartea se numeşte "Aşezăminte de patrimoniu din Cluj-Napoca" şi cuprinde poveşti, date istorie şi fotografii vechi, dar şi noi, ale celor mai importante clădiri din oraş. Cartea este scrisă de Ioan Ciorca şi Leonard Horvath, iar fotografiile noi au fost realizate de Elena Stanciu. Lucrarea oferă informaţii despre palatele din centrul Clujului - Banffy, în care astăzi se află Muzeul de Artă, Rhedey, al cărui nume este legat de stră-stră-stră-stră-bunica prinţului Charles al Angliei, Josika, Wass, Teleki sau Palatul Szeki, nimit astfel după cunoscutul profesor de chimie Tibor Szeki, care adăposteşte şi astăzi vechea spiţerie a academicianului.
Decoraţiile vechi de un secol pot fi admirate, în farmacia care se găseşte la parterul palatului neogotic care mărgineşte malul Someşului. Ghidul face o incursiune şi printre clădirie publice din oraş, cum ar fi Casa Consiliului sau Primăria veche, dar şi palatele Prefecturii şi Justiţiei, vestitul Hotel New York sau Parohia romano-catolică.
Poveşti de viaţă
Casele şi palatele Clujului sunt prezentate nu doar din punct de vedere istoric şi architectural, dar şi prin prisma poveştilor de viaţă ale celor care le-au ridicat şi le-au locuit de-a lungul veacurilor. Cartea a fost editată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Cluj şi este prima dintr-o serie de ghiduri de acest gen.
"Este foarte important, atât pentru clujeni, cât şi pentru turişti, să cunoască istoria şi patrimoniul acestui oraş. Monumentele fac parte din istoria colectivă locală a Clujului, dar şi a Transil