Desert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.
Porţii: 8
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
400 grame tăiţei laţi (sau tagliatelle)
500 grame brânză de vaci
100 ml lapte călduţ
5 linguri smântână grasă
6 linguri bune de zahăr
2 linguri zdravene de unt
1 cană de stafide
coaja de la o lămâie
2 plicuri zahăr vanilat
5 ouă
2 linguri zahăr pudră
2 linguri de pesmet
1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).
Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.
Fierbeţi tăiţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
Topiţi untul.
Scurgeţi tăiţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăiţeii să se răcorească.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.
Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.
Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet. @