Industria auto, furnizorii de utilităţi, industria alimentară şi cea farmaceutică susţin economia Braşovului în cea mai mare proporţie. Concluzia aparţine specialiştilor Camerei de Comerţ şi industrie care au făcut o analiză a activităţii economice a judeţului nostru în ultimii cinci ani.
Potrivit unei analize realizate de către specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), după mulţi ani în care comerţul era fruntaş în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi numărul de salariaţi, industria a redevenit „regina" economiei în judeţul Braşov.
Dacă în 2009 productivitatea industriei era de 183.152 de lei/salariat, în anul 2010 ea a crescut la 252.880 de lei/salariat. „Este prentru prima dată în ultimii ani când asistăm la un asemenea fenomen. Vorbim despre o creştere de 40% a productivităţii în domeniul industriei, datorată cifrei de afaceri foarte mari. Pe de altă parte, în timp ce industria a crescut, au scăzut alte domenii de activitate", a declarat Adrian Rogoz, director al Direcţiei Relaţii a CCI.
Potrivit acestei analize, cifra de afaceri a judeţului Braşov este realizată în principal de industrie, cu un procent de 41%, urmată de comerţ, cu 39%, servicii - 11%, construcţii - 7% şi agricultură, doar 2%. Şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, industria este pe primul loc: 37% dintre angajaţi lucrează în industrie, 23% în comerţ, 26% în servicii, 11% în construcţii şi doar 3% în agricultură.
Cele mai multe firme, în servicii
Paradoxul este că în timp ce în industrie activează doar 10% dintre firmele din Braşov, cele mai multe firme din judeţul activează în domeniul serviciilor (43%), urmate de comerţ (33%), construcţii (12%) şi agricultură (2%).
Şi la capitolul productivitate industria este detronată de comert. Analiza arată că în anul 2010, în comerţ a fost realizată o productivitate de 394.970 de lei/salariat. Analiza scoat