Voluntari străini vin la Brăila, se pun la dispoziţia bunicilor din cămine şi petrec câteva luni în urbea dunăreană, fascinaţi de legendele „oraşului cu salcâmi". Parteneriatul încheiat între Asociaţia Mutuală România-Franţa „Louis Pasteur" - Clubul Voltin şi Căminul de Pensionari „Sf. Nicolae" continuă să dea roade.
Tinerii voluntari vin să dea o mână de ajutor personalului specializat, vizitează obiective din oraş şi învaţă limba şi obiceiurile românilor. La rândul lor, voluntarii brăileni merg să dea o mână de ajutor.
Turcii recunosc stilul
În prezent, la „Sf. Nicolae" se află trei voluntari, doi din Turcia şi unul din Italia. Beatrice Brugia, 25 ani, Nihan Kilina, 23 ani şi Ramazan Gue, de 22 de ani, două fete şi un băiat, sunt încântaţi de ospitalitatea brăilenilor şi de frumuseţea zonei.
„Suntem pentru prima oară la Brăila, despre care am auzit că a fost stăpânită de turci. Oraşul, dar mai ales oamenii, seamănă cu oraşele şi oamenii de la noi. Am vizitat Muzeul, Biserica Greacă şi biserica din Centrul Vechi", ne-a spus Nihan Kilina, voluntară din Turcia.
În prezent, la Căminul „Sf. Nicolae" sunt 90 de pensionari, media de vârstă în rândul femeilor fiind de 86 de ani, iar în rândul bărbaţilor de 76 de ani. Potrivit conducerii căminului, 38 de bătrâni sunt căzuţi la pat şi necesită îngrijiri speciale, iar 36 sunt diagnosticaţi cu probleme psihice. Este locul unde se consumă, zilnic, drame existenţiale.
Proiectele iniţiate de Voltin se desfăşoară prin programul Tineret în Acţiune - Serviciul European de Voluntariat. În total, nouă tineri străini vor sta câte 10 luni la Brăila, ca să ajute, în calitate de voluntari.