O serie de consultanţi, dar şi investitori anticipează că turbulenţele de pe pieţele de capital de la jumătatea lunii august ar putea direcţiona mai mulţi bani către segmentul imobiliar, unde mai pot fi găsite proprietăţi la randamente mulţumitoare, ţinând cont că şi dobânzile sunt la un nivel scăzut. Ca de obicei însă, părerile nu sunt împărţite de toţi consultanţii, astfel că investiţiile imobiliare rămân un segment atractiv doar pentru jucătorii specializaţi.
"Fundamentele rămân puternice în multe pieţe emergente. Partners Group continuă să se concentreze pe pieţe unde creşterea consumului şi a PIB-ului este puternică şi unde actualele proiecte aflate în pipeline sunt considerate insuficiente pentru a acoperi cererea în creştere pentru active imobiliare de calitate", spuneau pe 10 august, în focul evenimentelor de pe bursele internaţionale provocat de retrogradarea ratingului de ţară al Statelor Unite, reprezentanţii Partners Group, o companie cu sediul în Elveţia şi investiţii de peste 20 de miliarde de euro în private equity, imobiliare, infrastructură şi finanţări.
De altfel, pe fondul aprecierii fără precedent a francului elveţian, dobânda de referinţă stabilită în ţara ceasurilor şi a băncilor a fost redusă spre nivelul de 0%, astfel încât investitorii să fie motivaţi să plaseze banii în active, după ce în urma prăbuşirii burselor Elveţia a fost căutată ca un refugiu sigur pentru bani.
Teoria conform căreia pieţele imobiliare vor reacţiona pozitiv la noul val al crizei este susţinută şi de către directorul de cercetare al celei mai mari firme de consultanţă imobiliară, CB Richard Ellis, care apreciază însă că imobiliarele ar trebui să facă parte dintr-un portofoliu investiţional mai larg.
"În timp ce pe pieţele de capital anticipăm că volatilitatea va continua, real estate-ul comercial (clădiri de birouri şi centre comerciale