Corpul ceresc a fost donat Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii de către un constănţean, care l-a găsit în curtea socrilor săi din comuna tulceană Jurilovca, unde era păstrat de aproape 200 de ani.
Cel mai mare meteorit descoperit până acum în România este expus la Planetariul din Constanţa. Moştenire de demult, corpul ceresc cântăreşte 37,1 kilograme, faţă de 35,7 kilograme, cât cântăreşte meteoritul găsit la Mocin, judeţul Cluj, în februarie 1882.
Proprietarul său este un constănţean. L-a „cules“ în urmă cu 20 de ani din curtea socrului său, din comuna Jurilovca, judeţul Tulcea. „Era lăsat în curte din moşi-strămoşi, ca un fel de amintire. Nu îşi aminteau cu exactitate de când este acolo, au spus că de la străbunici. După calculele mele are aproximativ 200 de ani“, povesteşte acesta.
Click pe imagini pentru o galerie foto cu meteoritul de la Planetariul Constanţa!
Memoria colectivă a comunităţii de lipoveni din Jurilovca nu a păstrat momentul în care a fost găsit meteoritul. „Bătrânii spuneau că sunt «fulgere». Îşi aminteau că le-au spus părinţii lor că, demult, au căzut trei pietroaie mari“, a mai afirmat proprietarul corpului ceresc.
A cerut permisiunea să ia „fulgerul“ în păstrare ca să îl poată da spre studiu, în speranţa că i se va stabili originea, compoziţia şi vechimea şi, de asemenea, să îi autentifice originea extraplanetară. Timp de zece ani a stat cu el sub pat fără să reuşească să atragă atenţia. „Mi s-a spus că nu e timpul. Să se aşeze lucrurile un pic“, povesteşte el.
A vrut totuşi să afle ce protejează, aşa că a trimis câteva fragmente spre analiză unor profesori universitari, care i-au răspuns că bolidul, neobişnuit de greu pentru dimensiunile sale, conţine în principal siliciu, însă se impune o expertiză de specialitate. A fost dezamăgit de dezinteresul experţilor. „Mă aşteptam ca nişte cercetători să îşi d