Astronomii au reuşit să identifice sursa unei explozii de mare intensitate, descoperită în luna martie de satelitul Swift al NASA, ca fiind rezultatul unui eveniment cosmic cu adevărat extraordinar – devorarea unei stele de către o gaură neagră.
Înghiţirea unei stele de către o gaură neagră se petrece aproximativ o dată la o sută de milioane de ani într-o galaxie. NASA a observant, pentru prima oară, o gaură neagră care a înghiţit o stea. Oamenii de ştiinţă au văzut astfel de procese cosmice dar nu au mai văzut de fapt, o astfel de acţiune în procesul efectiv.
Satelitul Swift a localizat sursa acestei explozii, denumită Swift J1644 57, în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,9 miliarde de ani lumină de Pământ.
Conform descrierii oferite de site-ul oficial al Universităţii Berkley, care este special dedicat informaţiilor de acest fel, o gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic cu o masă imensă imensă şi un câmp gravitaţional asemenea. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase în ea. Gravitaţia este atât de mare, încât nicio rază (particulă) de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară.
Cele mai multe galaxii adăpostesc în centrul lor o gaură neagră ce poate avea masa unui milion sau chiar a unui miliard de stele asemănătoare Soarelui nostru.
Aceste găuri negre uriaşe pot capta în câmpul lor de gravitaţie o serie de stele, care sunt apoi distruse prin efectul de maree. Acea parte a stelei cea mai apropiată de gaura neagră este supusă unei forţe de gravitaţie mai mare decât partea cea mai îndepărtată de gaura neagră. Steaua este astfel alungită şi sfârşeşte prin a fi fărâmiţată şi consumată de gaura neagră.
Astronomii au reuşit să identifice sursa unei explozii de mare intensitate, descoperită în luna martie de satelitul Swift al NASA, ca