Fruntaşul ţărănist Ion Diaconescu împlineşte joi 94 de ani.
“Nu m-am gândit niciodată la viaţa mea în termenii aceştia: cea mai mare dezamăgire şi cea mai mare bucurie. Bucurii nu prea am avut, iar dezamăgiri foarte multe. Dar sunt împăcat cu mine. Pentru vremurile în care am trăit, am făcut tot ce se putea”, declara, pentru Evenimentul Zilei, Ion Diaconescu la împlinirea a 92 de ani.
Recent a povestit pentru Romînia liberă ce a făcut pe 23 august 1944: “Îmi amintesc că luam masa la un restaurant de lângă Palat. Deodată, a venit chelnerul şi mi-a spus: “Domnule, e pace!”. Eram surprins, nu l-am crezut. Mi-am terminat masa şi am ieşit afară, căutând să aflu mai multe. Până la urmă, un domn care avea radio în maşină m-a lăsat să ascult. În seara aceea, tot spaţiul dintre Cercul Militar şi Palat s-a umplut de o mulţime de oameni. Era încă ora 10, iar Palatul stătea în întuneric. S-au aprins până la urmă luminile şi a ieşit regele, urmat de câţiva generali. Au anunţat decizia şi lumea a început să strige “Libertate, libertate!”. Eu cred că în acel moment toţi românii, indiferent de ce simpatii politice aveau – comuniste, naziste sau liberale – voiau revenirea la situaţia de după Primul Război”.
Ion Diaconescu s-a născut 25 august 1917, Boţeşti, judeţul Argeş, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, începând cu anul 1936 până la desfiinţarea partidului de autorităţile comuniste, în 1947. După anul 1989 a fost în conducerea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, fiind ales ca deputat în Parlament în trei legislaturi consecutive, între anii 1990 – 2000, iar între 1996 şi 2000 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
În timpul regimului comunist a fost deţinut politic vreme de 17 ani (1947 – 1964).
Fruntaşul ţărănist Ion Diaconescu împlineşte joi 94 de ani.
“Nu m-am gândit niciodată la viaţa mea în termenii aceşti