Reprezentanţii diasporei vor participa la evenimentele organizate la Chișinău cu ocazia celor 20 de ani de independență a Moldovei. Printe cei reveniţi acasă este şi Vitalie Ciobanu, plecat în Italia acum 13 ani, care conduce în prezent o asociaţie de moldoveni la Roma.
Adevărul: Cât de mult îşi doresc moldovenii care muncesc peste hotare să revină acasă?
Vitalie Ciobanu: E o întrebare care ne doare pe mulţi. Niciodată nu poţi spune cu încredere că vei rămâne definitiv în Italia sau în altă ţară. Dacă se întâmplă să rămâi fără lucru, ajungi pe drumuri. Mulţi, când le este bine, spun că nu se vor întoarce niciodată. Nu gândesc la fel când o duc prost. În Moldova, aproape fiecare are o casă proprie. În Italia, în schimb, puţini moldoveni îşi permit să-şi cumpere una, dar şi atunci doar cu un împrumut bancar, de care sunt legaţi ani buni. Mulţi prieteni de-ai mei care şi-au cumpărat case au întâmpinat probleme. La un moment dat, n-au mai făcut faţă şi au fost nevoiţi să ia alte credite.
- Cei care trăiesc în Moldova visează să plece peste hotare ca să scape de sărăcie. E uşor să faci avere în Italia?
- Este aproape imposibil, dacă trăieşti acolo cu toată familia. Reuşesc să economisească doar cei care au emigrat singuri. Închiriază o locuinţă împreună cu mai multe persoane, limitându-se la strictul necesar. Cunosc moldoveni care au trăit singuri în Italia şi zece ani şi plecau acasă o dată la doi ani.
- Ce aşteptări au emigranţii de la conducerea Moldovei?
- În primul rând, dorim ca politicienii să conştientizeze faptul că, odată ce au obţinut votul alegătorilor, sunt obligaţi să realizeze ceva pentru ei. Ceea ce face însă acum conducerea ţării nu este nici pe departe o prioritate naţională. Cel mai tragic este că e infectă însăşi societatea. Sărbătorim independenţa de 20 de ani, dar nu văd niciun motiv de bucurie. Vom ieşi la paradă,